Zgodovina društva

Športno društvo Extrem je bilo ustanovljeno leta 2001 na pobudo Boštjana Miheliča, katerega vizija je bila, da uspehe takratne ekipe malega nogometa nadgradi in z njimi tudi nadaljuje ter povezuje igralce nogometa iz Sodražice in okoliških občin. Sedež društva je od ustanovitve v Ribnici.

Članska ekipa športnega društva Extrem je v svoji zgodovini nastopala pod različnimi imeni (Mi&Co Extrem, Fragmat Extrem) in se večkrat uspela uvrstiti v prvo ligo. Žal njen obstoj v najvišji ligi malega nogometa v Sloveniji nikoli ni bil uspešen, večinoma zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Poseben mejnik v zgodovini društva je zaznamovan v sezoni 2006/07, ko sta se društvu pridružila Tadej Levstik in Boštjan Slavec ter začela z vadbo mladostnikov in otrok v Sodražici in v Loškem Potoku. V sezoni 2011/2012 je društvo svojo dejavnost z najmlajšimi skupinami (U-7, U-9 in U-11) razširilo tudi na občino Bloke, od sezone 2013/2014 dalje pa tudi na občino Loška dolina. Sezona 2011/2012 je bila posebna tudi v tem, ko so se prvič v društvu oblikovale samostojne ženske skupine (3 osnovnošolske vadbene skupine deklic in deklet ter skupina mladink s članicami).

Izgradnja Športne dvorane v Sodražici je pomenila novo dodano vrednost a delovanje kluba. v naslednji sezoni se je članski ekipi uspelo uvrstiti v prvo SFL pod taktirko trenerja Zorana Teska. Extremovcem je po polovici sezone 1. SFL kazalo izjemno dobro. Bili so med prvimi 4 ekipami na lestvici. Na koncu so jih pestile poškodbe, vendar jim je vseeno uspelo osvojiti odlično 7. mesto in se prvič obdržati v 1. SFL. Kljub temu pa so morali člansko ekipo zaradi ponovnega pomanjkanja financ zopet dati na stranski tir.

Pod pomemben mejnik delovanja društva je bila sezona 2014/2015, saj je ŠD Extrem v sodelovanju z Občino Ribnica uredilo minimalne pogoje na stadionu Ugar v Ribnici za treniranje in tekmovanje tudi na nogometnih tekmovanjih. Na uradnih tekmovanjih sta bili oblikovani dve skupini za dečke (U-10 ter U13) in sta tekmovali na uradnih tekmovanjih Medobčinske nogometne zveze Ljubljana. ŠD Extrem je bilo tako prvo društvo v Sloveniji, ki je organiziralo treninge v futsalu in nogometu in se tudi prijavilo v obe tekmovanji. Ugotovljeno je bilo, da se oba športa dobro dopolnjujeta zlasti za osnovnošolske skupine.
V sezoni 2016/2017 je bilo na nogometna tekmovanja vključenih že kar 9 ekip iz ŠD Extrem, od tega dve samostojni ekipi deklet. Vseh vadbenih skupin skupaj s futsalom pa je v tisti sezoni naraslo na kar 24, kar je bilo največ v zgodovini delovanja društva. Prvič se je oblikovala skupina predšolskih otrok tudi v Ribnici. V sezoni 2017/2018 je število članov žal nekoliko upadlo. Glavni razlog za to je bil, da so popolnoma razpadle skupine deklet (tako osnovnošolske, kot tudi članice, saj je bilo zainteresiranih premalo deklet).

V zadnjih dveh sezonah se je ponovno oblikovala moška članska ekipa v futsalu, ki nastopa v 2. SFL. Ekipa je precej pomlajena in cilj društva je, da v naslednjih sezonah zagotovijo kontinuirano delovanje članske ekipe. Želijo tudi ustvariti pogoje za vrnitev bivših igralcev iz tega okoliša, ki bi skupaj z mlajšimi igralci popeljali ekipo ponovno med najboljše ekipe v državi. Glede na to, da je gospodarstvo v občinah, kjer društvo deluje, relativno močno, si v društvu želijo njihove podpore, ki bi zagotovila ustrezne pogoje. Kvaliteto v društvu imajo, kar dokazujejo tudi povabila igralcev iz NZS v mladinske in tudi člansko reprezentanco. Prav tako pa društvo daje velik poudarek tudi šolanju trenerskega kadra.