Zgodovina društva

Športno društvo Extrem je bilo ustanovljeno na pobudo Boštjana Miheliča, ki je sprva zbral igralce malega nogometa za takrat še rekreativno člansko ekipo. Tekmovala je v občinski ligi Sodražica in postala prvak lige v letu 1999 in 2000. Uspešna tekmovanja so ponujala izziv, da bi se ekipa vključila v močnejša tekmovanja, na regionalni, morda tudi na državni ravni. V letu 2001 je tako ekipa že postala prvak tudi Medobčinske lige malega nogometa. Z željo boljše organiziranosti in delovanja, je bilo zato leta 2001 ustanovljeno Športno društvo Extrem.
V imenu društva namenoma niso izbrali imena kraja, saj so želeli, da društvo povezuje številne člane iz različnih občin (Sodražica, Ribnica in Loški Potok). Sedež društva je bil in je še vedno v Ribnici. Predsednik društva je postal glavni pobudnik Boštjan Mihelič. Njegovo podjetje pa je bilo tedaj tudi glavni sponzor oz. pokrovitelj ekipe, zato je imela ekipa v tekmovalnem imenu tudi ime njegovega podjetja (Mi&Co Extrem).
V letu 2004 se je vodstvo odločilo, da se vključi v uradna državna tekmovanja. Društvu se je takrat priključil tudi predsednik Kluba malega nogometa Sodražica Stanko Hočevar, ki je pred tem že vodil nekaj sezon svojo ekipo v 2. slovenski ligi. S skupnimi močmi se je tako ekipa ŠD Extrem v sezoni 2004/2005 prvič preizkusila na državnem ligaškem tekmovanju 2. slovenske lige v malem nogometu. Kvaliteta je bila izkazana, saj je še v isti sezoni postala prvak lige. V vodstvu društva so prišli do spoznanja, da bo za dolgoročnost delovanja nujno potrebno začeti delati z mladino in okrepiti svoje članstvo. V tisti sezoni se je društvu aktivneje pridružil kot trener Tadej Levstek, ki je pred tem že nekaj let kvalitetno vodil treninge otroških skupin v okviru KMN Sodražica.
Narejeni so bili začetki tudi v Ribnici, saj so bili v okviru ŠD Extrem za otroke in mladino prvič organizirani treningi malega nogometa. Prav tako pa je v Loškem Potoku oblikoval skupino otrok Boštjan Slavec, ki se je kasneje priključil društvu kot trener. V tisti sezoni je ŠD Extrem poleg članske ekipe uspelo organizirati mladinsko ekipo, ki je sprva nastopala v medobčinskem tekmovanju MLMN. Članstvo v društvu je s pridružitvijo otrok in mladine prvič poskočilo nad številko 70. V sezoni 2006/2007 je ekipa zopet blestela v 2. ligi in se ji je zopet uspelo uvrstiti v 1. ligo. Članska ekipa je bila še izkušenejša, a se ji kljub temu že drugič zapored v elitni skupini ni uspelo obdržati.
Tisto sezono je društvo osvojilo prvi izjemen uspeh v tekmovanju mladih, saj je ekipa U-17 osvojila naslov državnih prvakov.
Vodstvo društva se je v letu 2007 odločilo, da se v naslednjih sezonah odpove članskemu tekmovanja. Glavni razlog je bil pomanjkanje finančnih sredstev. Niso želeli na račun članske ekipe ogroziti kvalitetnega dela v otroškem in mladinskem pogonu v katerega so usmerili vso svojo energijo. Otroški in mladinski pogon se je takrat izjemno razvil, saj se je vključilo zares veliko otrok in mladine. Poleg sodraških in ribniških skupin se je v ŠD Extrem kot 3. enota odprla tudi šola nogometa za osnovnošolce v Loškem Potoku. Skupno je društvo imelo že preko 150 članov. Otroci in mladina od vključno 12 let naprej so imela organizirana futsal tekmovanja na državnem nivoju pod okriljem NZS. Prav vse ekipe ŠD Extrem so naslednje sezone vedno krojile vrhove lestvic državnih prvenstev v futsalu v tekmovanju mladih. V sezoni 2008/2009 so bile v ŠD Extrem oblikovane že vse otroške in mladinske kategorije, ki so sodelovale v vseh tekmovanjih pod okriljem NZS. Mlajše skupine do 12 let pa tedaj še niso imele uradnih tekmovanj. Od sezone 2010/11 naprej so bila organizirana uradna futsal tekmovanja tudi za mlajše kategorije U-9 in U-11 na nivoju Medobčinske nogometne zveze Ljubljana. Za to je bil
najbolj zaslužen takratni sekretar društva Jože Zidar, kasnejši predsednik ŠD Extrem in predsednik Komisije za mali nogomet pri MNZ Ljubljana. V sezoni 2011/2012 je društvo kot nadgradnja dobrega dela v mladinskem tekmovanju ob izboljšanju finančnega stanja ponovno
prijavilo v tekmovanje člansko ekipo v 2. SFL. Ekipo so sestavljali mladi igralci, katerim so se pridružili izkušenejši igralci, ki so nastopali v članski ekipi tudi že v preteklih sezonah 2004-2008. V sezoni 2011/2012 je društvo svojo dejavnost z najmlajšimi skupinami U-7, U-9 in U-11 razširilo tudi na občino Bloke, od sezone 2013/2014 dalje pa tudi na občino Loška dolina. Društvo je od takrat delovalo že na področju 5 občin (Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Bloke in Loška dolina).
Sezona 2011/2012 je bila posebna tudi v tem, ko so se prvič v društvu oblikovale samostojne ženske skupine (3 osnovnošolske vadbene skupine deklic in deklet ter skupina mladink s članicami). Pred tem so se vključevale zgolj posamezne deklice v skupine skupaj z dečki. V sezoni 2012/2013 so se pogoji za delo v društvu izjemno izboljšali, saj so ekipe lahko trenirale in tekmovale v popolnoma novi športni dvorani v Sodražici, ki je bila na novo zgrajena. V sezoni 2013/2014 so se dekleta prvič pomerila tudi na uradnih tekmovanjih. Članice so nastopale v 1. slovenski futsal ligi za ženske, mlajše skupine pa v zimski ženski ligi pod okriljem NZS. Oblikovala se je tudi prva skupina predšolskih otrok. Društvo je imelo tedaj že preko 300 članov in članic. V sezoni 2013/2014 je članska ekipa ŠD Extrem po treh sezonah kaljenja v 2. SFL pod taktirko žal preminulega trenerja Zorana Teska zopet postala prvak 2. SFL. Leto kasneje smo lahko v športni dvorani Sodražica spremljali tekmovanja na najvišjem nivoju – 1. slovenski futsal ligi.
Extremovcem je po polovici sezone 1. SFL kazalo izjemno dobro. Bili so med prvimi 4 ekipami na lestvici. Na koncu so jih pestile poškodbe, vendar jim je vseeno uspelo osvojiti odlično 7. mesto in se prvič obdržati v 1. SFL. Kljub temu pa so morali člansko ekipo zaradi ponovnega pomanjkanja financ zopet dati na stranski tir.
Pod pomemben mejnik delovanja društva je bila sezona 2014/2015, saj je ŠD Extrem v sodelovanju z Občino Ribnica uredilo minimalne pogoje na stadionu Ugar v Ribnici za treniranje in tekmovanje tudi na nogometnih tekmovanjih. Na uradnih tekmovanjih sta bili oblikovani dve skupini za dečke (U-10 ter U13) in sta tekmovali na uradnih tekmovanjih Medobčinske nogometne zveze Ljubljana. ŠD Extrem je bilo tako prvo društvo v Sloveniji, ki je organiziralo treninge v futsalu in nogometu in se tudi prijavilo v obe tekmovanji. Ugotovljeno je bilo, da se oba športa zelo dobro dopolnjujeta zlasti za osnovnošolske skupine (futsal je treniral in tekmoval pretežno pozimi, medtem ko se je nogomet izvajal jeseni in spomladi. V sezoni 2016/2017 je bilo na nogometna tekmovanja vključenih že kar 9 ekip iz ŠD Extrem, od tega dve samostojni ekipi deklet. Vseh vadbenih skupin skupaj s futsalom pa je v tisti sezoni naraslo na kar 24, kar je bilo največ v zgodovini delovanja društva. Prvič se je oblikovala skupina predšolskih otrok tudi v Ribnici. V sezoni 2017/2018 je število članov žal nekoliko upadlo. Glavni razlog za to je bil, da so popolnoma razpadle skupine deklet (tako osnovnošolske, kot tudi
članice, saj je bilo zainteresiranih premalo deklet). V društvu upajo, da se ženske skupine ponovno oblikujejo v naslednjih letih.
V zadnjih treh sezonah se je ponovno oblikovala moška članska ekipa v futsalu, ki trenutno nastopa v 2. Slovenski futsal ligi. Prav tako so Extremovci sedaj nosilci igre najboljših slovenskih klubov, nekateri pa tudi v mladinski in članski reprezentanci Slovenije. Ponovno so se zbrale tudi članice. V društvu si želijo, da v naslednjih sezonah zagotovijo take pogoje, da bi se bivši igralci iz tega okoliša vrnili in popeljali ekipo ponovno med najboljše ekipe v državi. Kvaliteto v društvu imajo, kar dokazujejo tudi povabila igralcev iz NZS v mladinske in tudi člansko reprezentanco.
Prav tako pa društvo daje velik poudarek tudi šolanju trenerskega kadra. Vsega tega ne bi bilobrez, sponzorjev, donatorjev, staršev, pripadnih igralcev in, seveda, podpore občin.